Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

ORIENTERING OCH ANNAT I PORTUGAL MARS 2011 - ETT RESEBREV

28 MAR 2011 13:50
Bengt Åhlander har varit i Portugal och representerat i den grön-vita dressen. Här kommer Bengts resebrev.
  • Uppdaterad: 28 MAR 2011 14:03

   

Då några vänner frågat om jag kommit hem efter resan och hur det gick på orienteringen kommer här några rader till eventuella  undrande.

Jo, jag kom hem planenligt den 14 mars efter en intensiv och givande 12-dagarsresa, som började torsdagen den 3 mars med övernattning på ett flygplatshotell i Lissabon. Fredagen inleddes med uthämtning av hyrbilen, en trevlig Ford Focus med automat. Automaten var jag mycket glad åt när jag kom ut i den tidvis ganska vilda men hyfsat ordningssamma trafiken. 

Första resmålet var den lilla orten ALTER DO CHAO efter ca 30 mils "rundresa". Därvid passerades bl a floden TEJO. Tävlingsområdet för POM 2011 ("Portugal "O" Meeting ´2011") ligger ca 20 mil fågelvägen NO Lissabon. Ansvarig kommun heter PORTALEGRE, där den karga terrängen uppvisar "ekdungar",   jättehöga och något lägre, omfångsrika klippor, olivträd och korkekar, vingårdar och bäckar, varav en del tycktes ha svämmat över nyligen. Det fanns nämligen en hel del terrängavsnitt med nära nog lervälling.

I Alter do Chao fanns tävlingsexpeditionen, som var inrymd i ett av de många slottsliknande byggnader som trakten vimlar av.  Jag fick ett  kuvert med startnummer (6010) och några reklamblad. Även köpte jag en träningskarta och gav mej ut i terrängen.

 

Sistnämnda  skulle jag inte gjort, för tiden gick och när jag småningom efter enormt letande fann det hotell där jag beställt rum för fem nätter,  vände jag nämligen på gården! Varför det då?

Kvällen före första tävlingen och allt.

Jo,  jag möttes vid hotellet av en löst springande dobermannpinscher men såg inte en människa! Hunden var mycket intresserad av bilen (och mej?) och hoppade upp mot fönstren, som dock var stängda. Han såg visserligen inte direkt arg ut men, som sagt,  jag lämnade jycken åt sitt öde och lyckades ta mej till bebodda trakter. Det här hotellet var egentligen en stor gård långt bort i terränglådan. - Vill tillägga att jag vid en senare trevlig kontakt med hotellägaren erfor, att hunden var mer som en katt. 

Körde runt i  den historiskt intressanta CRATO-trakten och såg småningom en  turistskylt, som ledde mej till ett vackert gammalt hus i två plan. Det visade sej heta Palacete Flor da Rosa.

På min knackning öppnades ett fönster i  övervåningen och en dam i 70- årsåldern tittade ner på mej. Trots att hon alltså såg mej (i Hammarby-jacka) kom hon ner och visade mej det som skulle bli min bostad i fem nätter för 375 € inkl frukost.

Tack vare den gällande lågsäsongen fick jag förfoga över en hel våning, vars möblemang  kunde funnits i ett hembygdsmuseum, dock hemtrevligt och bekvämt, fast kallt (ca 12 grader, det finns ingen centralvärme där nere).

Och orienteringen då, det var ju för den jag gjort resan. Först hade jag sökt komma med i en gruppresa men den var fulltecknad så jag ordnade allt själv tack vare min fina datamaskin. Det var lite jobbigt men gick alldeles utmärkt.

 

POM är en fyradagarstävling (motsvarande vår O-ringen), fyra dagar i sträck, detta år  5-8 mars. Kartorna ser något annorlunda ut än våra, inte bara färgmässigt.  Det finns ochså en del "nya" tecken, exempelvis för de ovannämnda klippformationerna, för buskagepartier mm. Det tog fram till sista dagen innan jag uppfattat ett par av nyheterna men sån´t bidrar ju till spänningen. - En hel del taggtrådsstängsel förekom.

Dag 1 var banan 3,2 km,  hade 15 kontroller och skalan var 1:10 000. 

- Alla dagar användes förresten  H-80-banorna också av "Damer 65". -  

Loppet gick bra ända tills jag kom till en lång, grönmarkerad ås. Det visade sej vara snudd på djungel med öppna plättar här och där och en och annan korkek (roligt det där med kork va?).

Där snurrade jag runt ett bra tag liksom flera andra av olika nationaliteter, bl a en fransyska som liksom jag visste att "här MÅSTE  det ju vara". Tiden  blev 73 min, varav nämnda kontroll tog sexton minuter istf kanske fem.

Dag 2 var banan 2,9 km,  hade 13 kontroller och skalan var liksom för resten av H-80-tävlingarna 1:7 500. Nu var det rejäl bergs- eller rättare sagt "klippklättring", de flesta skärmarna satt vid stenar, ofta  ganska lågt. Ett karttecken förstod jag inte förrän jag hittade skärmen. Det visade sej vara ett besynnerligt träd. Tecknet så ut som en majblomma!  Tid 52:58.

Dag 3: 2,7 km, 11 kontroller. Mycket berg/klippor, olivträdsdungar, stigar, ofta ej utsatta på kartan. Tid 1:03.  Svårt.

Dag 4: 3,3 km, 13 kontroller. Den verkligt svåra tävlingen med allt det som gällt tidigare plus litet till!  Att jag här fick tiden

51:05  får jag - utöver nufunna kunskaper om kartan och en stor viljeansträngning - tacka den slutlige segraren i H80, YNGVE MALMLÖF från FALKÖPINGS AIK för,  som hittade en mycket smart väg vid en långsträcka (6-7). Den tog sju minuter istf kanske femton. 

Egentligen en otrolig tid när jag tittar på kartan igen.

Slutresultat: jag blev fyra av de sju fullföljande, varav nämnde Yngve var här för tionde året i rad! Utöver tre svenskar i klassen var löparna från Tyskland, Finland, Spanien och Norge.

 

I alla klasser fick de tre främsta  pris.  Jag fick en härlig vecka, fick se ny natur (bara det att starta vid en VINGÅRD gav en kick),  fick träffa och tala med deltagare från flera nationer, fick se att vi i Sverige nog är lite bortskämda med faciliteter på våra tävlingar. Citat ur PM för dag 3 och 4:

"PARKING 300M  FROM THE ARENA, NEAR THE ENTRE-RIBEIRAS FARM. THE PARKING LOCATION WILL BE A DIRT ROAD THAT CONNECTS ROAD IP2 TO EVENT SITE, THE FIRST CAR WILL BE 300M AWAY FROM THE ARENA WHILE THE LAST CAN BE UP TO 2 KM AWAY. BUS PARKING 4 KM AWAY, NEAR TO PORTALEGRES BULL-FIGHTING ARENA. SHUTTLE TRANSPORT.

SHOWERS  IN PORTALEGRE MUNICIPAL PAVILLON (hard floor), 5KM AWAY FROM THE ARENA".

Serveringen  hade alltid bra, nyttig mat  att erbjuda men det var mycket långa köer. Fin stämning överallt på TC och annorstädes - som hos oss.

Efter tävlingarna åkte jag nordvästut. Bodde en natt på Bussaco Palace Hotel en bit från QUIMBRA - det låter fint, var det också och jätteintressant historiskt -  Wellington slog Napoleon här i trakten t ex - men det var billigare än en på ett normalt svensk hotell!

Överhuvud taget kändes prisläget i Portugal  lägre än hos oss.

Hamnade i den vackra hamnstaden PORTO vid floden DOURO. Vid den atlantiska sandstranden  såg jag badande och windsurfare. Kändes rätt ovant!

 

Så fredagen den 11 var jag åter i Lissabon, återlämnade bilen som gått 120 mil, tog planenligt  in på hotell ROMA. Såg mej omkring i den fina staden med omgivningar (SINTRA bl a),  upplevde en av demonstrationerna mot regeringen och på måndagen flög jag via Duesseldorf till Stockholm, där snötäcket sjunkit avsevärt under min bortovaro.

Stockholm den 28 mars 2011

Bengt Åhlander/08-618 57 67/This is a mailto link

 

PS 1   JAG  KOMMER ATT MEDFÖRA TÄVLINGSKARTORNA PÅ NÅGRA

LUFFARSKUBB  FÖR EV INTRESSERADE.

PS 2  APELSINERNA! SUVERÄNT GODA OCH SAFTIGA.

PS 3   DE PORTUGISER JAG TALADE MED OCH SOM HÖRDE JAG VAR SVENSK 

BÖRJADE RÄKNA UPP SVENSKA FOTBOLLSSPELARE:

MAGNUSSON , STRÖMBERG, SCHWARTZ,  THERN OCH SÅ "SVEN" FÖRSTÅS DVS SVEN-GÖRAN E.

PS 4  TOTALA ANTALET DELTAGARE 1849 ST  FRÅN 30 LÄNDER BL A SIMONE NIGGLI  OCH THIERY GUEORGIOU, SOM VANN SINA KLASSER.

PS 5  FLEST DELTAGARE HADE POR/740-FIN/237-SWE/213-SUI/118-NOR/88-FRA/

80- ESP/70-DEN/67-GBR/56-GER/42. - DRYGT 50 SVENSKA KLUBBAR.

PS 6  40 KLASSER---370 KONTROLLER---28 BANOR---4 GRUNDKARTOR

            STARTAVGIFT 24 € - åtminstone för mej

PS 7  LÄNKAR:
fotografier: http://www.gd4caminhos.com/eventos/pom2011/pt/noticia/109

videor: http://www.gd4caminhos.com/eventos/pom2011/pt/noticia/108

reportage: http://www.gd4caminhos.com/eventos/pom2011/pt/noticia/111 

Skribent: Bengt Åhlander

Postadress:
Hammarby IF OF - Orientering
Tom Svensson, Handelsvägen 39
12238 Enskede

Kontakt:
Tel: 0709287496
E-post: This is a mailto link

Se all info