Hoppa till sidans innehåll

Femte sträckan i andralaget

17 MAR 2010 21:10
Jag ser hur Jajja står bakom växlingsplanket, han viftar och hoppar upp och ner, han ser jävligt laddad ut, ’- FY FAN VA BRA’ skriker han och garvar. Jag rycker kartan, kollar att jag tagit rätt, och tar mig de sista meterna fram till honom och räcker över kartan till honom. Jag sjunker ihop, trött men så jävla lycklig. Jag har precis tagit mig runt mina 9,6 kilometer i min första Jukolakavel.
För Bajen, tänker jag stolt, jag har representerat Bajen! En underbart härlig känsla!
  • Skapad: 17 MAR 2010 21:10

Men vi backar tillbaka lite i tiden. 4 februari 2009 satt jag med en glad samling Bajare på Manges Hörna, några av oss hade tränat nere vid roddhuset, andra vilade sig i form även denna onsdagskväll. Tanken var att dra upp planer för vårens stafettdeltagande, kunde det till och med vara möjligt att få ihop till två lag till Jukola?
Självklart, jag ställer upp om det behövs hör jag mig själv säga när jag får frågan från Steve, och tänker samtidigt, att det är ju långt kvar. Det hinner nog lösa sig på nåt sätt…

Tiden gick och träningsrapporterna rasade in i gästboken på hemsidan från övriga löpare. Jag började känna mig lite nervös. Helt klart var att det nog var hög tid att börja ta några träningspass om det här skulle vara möjligt överhuvudtaget.
Dagen innan avfärd kollar jag packningen en sista gång innan jag stuvar ner allt i ryggsäcken. Steves mejl med reseinfo kan jag vid det här laget utantill.
På båten kör vi bankett på stiligt Bajenmanér och kvällen avrundas i baren och stämningen är hög runt borden. Bussen till Mikkele där tävlingscentrum ligger rullar på och ett par timmar senare är vi framme.

Fram till starten är det än så länge flera timmar så vi hänger runt vårt tält och laddar inför kvällens och nattens kommande utmaningar. Jag som aldrig har varit på Jukola tidigare lyssnar och lär av de övriga som är mycket mer rutinerade. Jag försöker koppla av och käka, dricka och vila men det är inte enkelt. Jag är lätt orolig för min sträcka, den är i längsta laget för mig. Jag känner av min högra vad efter (de få) träningspassen i Hammarbybacken inför tävlingen och jag känner samtidigt ett stort tryck på att göra en bra insats på femte sträckan för andralaget som jag har äran att ingå i.

Jag ser Kocken när han rundar vänster upp mot växlingsplanket och jag tänker att nu är det dags: ’Ta det lugnt nu och stämpla rätt, försök hålla ett jämnt tempo runt utan att bomma så mycket’, hinner jag tänka när jag vecklar upp kartan.

När jag tittar på kartan idag så kan jag minnas varenda sträcka i detalj längs hela banan. Det har aldrig hänt tidigare i min ”orienteringskarriär”. Jag har aldrig varit så fokuserad under ett lopp som jag var denna tidiga morgon i Mikkele.
Jag minns tydligt den slarviga bommen redan till första kontrollen och hur jag efter den, bestämde mig för att skärpa till mig. Det känns jävligt bra att konstatera att jag efter det gick hyfsat rätt och att jag gjorde ett otroligt bra lopp enligt mina mått mätt. Jag hade själv funderat på att om jag går under två timmar så kommer jag att vara helnöjd.
När jag växlade över till Jajja på 809:e plats så hade jag varit ute i drygt 1:43. Mitt livs lopp! Jag funderade allvarligt på att sluta efter det loppet, min höjdpunkt i karriären i den grön-vita tröjan.

Häromdagen kom det ett mejl från Steve där man skulle svara på om man ställde upp för Bajen i Jukola även 2010?
Att bli tillfrågad är ju bara det en stor ära, att återigen få chansen att ingå i den exklusiva skara som får representera Bajen i stafett utomlands är stort. Självklart svarade jag JA på frågan och nu väntar nya pass i Hammarbybacken. Det blir troligen inte så många fler än förra året men det får väl gå ändå.  Efter det får vi se vad UK säger, men klart är att jag ställer upp om det behövs om jag har möjlighet.
Tänk att en än gång få se Jajja stå där och vänta vid kartplanket med sitt garv och att få lämna över en ny karta till honom. Det vore jävligt stort!

I Bajens andralag som jag hade äran att ingå i sprang i tur och ordning Älme, Spången, Nokia, Kocken, jag själv, Jajja och avslutade för oss gjorde Tompa. Vi slutade på plats 794 – vi räknar lätt med att slå det i år…

Forza Bajen!

Skribent: Mats Alnaeus

Postadress:
Hammarby IF OF - Orientering
Tom Svensson, Handelsvägen 39
12238 Enskede

Kontakt:
Tel: 0709287496
E-post: This is a mailto link

Se all info